Rancangan Pengajaran Harian KSSR
Tarikh /Hari : 13 September 2012
Tahun : 3 Kemboja
Bil Murid : 34 orang
Masa : 8.10 – 9.10 pagi
Mata Pelajaran : Bahasa Malaysia
Tema : Pertanian
Tajuk : Buah
Seribu Khasiat
STANDARD KANDUNGAN
|
STANDARD PEMBELAJARAN
|
2.2 Membaca
dan memahami perkataan, frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan
sebutan yang betul.
|
2.2.1 Membaca dan memahami perkataan berimbuhan awalan dan berimbuhan akhiran
dalam ayat daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul.
|
Objektif:
Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran ini, murid
dapat:
i. i, Membaca kuat dengan
sebutan dan intonasi yang betul.
ii. ii. Menyenaraikan lima
daripada lapan perkataan berimbuhan awalan dan berimbuhan akhiran berdasarkan petikan.
Sistem Bahasa
·
Tatabahasa : kata
berimbuhan
·
Kosa kata : semai,
baja, biji benih
Pengisian Kurikulum/Elemen Merentas Kurikulum
·
Ilmu :
Moral, Sains
·
Nilai Murni :
Mengamalkan gaya hidup sihat
·
Pendidikan Alam Sekitar : bertanggungjawab
terhadap kebersihan diri dan persekitaran
· Teknologi Maklumat
dan Komunikasi : Belajar melalui TMK
·
Kreativiti : Mencipta
resepi masakan daripada buah-buahan
Strategi
·
Kemahiran berfikir :
Penyoalan, menghubung kait dengan pengalaman
·
Kecerdasan pelbagai :
Verbal linguistik, Intrapersonal dan naturalis
- Kemahiran belajar cara belajar : Mengumpul
maklumat dan memproses maklumat tentang mencipta resepi
·
Pembelajaran
kontekstual : Menghubung kait dengan amalan pemakanan yang sihat dengan
buah-buahan
Bahan bantu mengajar
|
Jenis
|
Bilangan
|
1
|
Komputer riba
|
1
|
2
|
LCD
|
1
|
3
|
Gambar buah-buahan
tempatan
|
10
|
4
|
Bahan Maujud – buah
mangga, rambutan
|
1
|
6
|
Kad Arahan
|
1
|
7
|
Lembaran kerja
pemulihan
|
5
|
8
|
Teks petikan
|
1
|
9
|
Borang rekod
penilaian
i.
Pemerhatian
mengecam kata kerja
ii.
Kuiz kata kerja
melalui teks
|
1
1
|
Pengetahuan Sedia Ada : Murid biasa makan buah-buahan tempatan.
Isi pelajaran
|
Langkah dan Aktiviti
|
Catatan
|
Soalan
1.
Meneka bau?
2.
Tempoyak dibuat daripada
apa?
Jangkaan jawapan
o Bau durian
o Buah durian
o Raja segala buah
Ciri
Fizikal : bulat, berduri keras
Deria : boleh dipegang
boleh dilihat, boleh dihidu
Perkaitan objek dengan tajuk dan isi pelajaran.
|
Set Induksi (5 minit)
·
Guru membawa
tempoyak ke dalam kelas.
·
Guru meminta
respons daripada murid dengan
bertanyakan bau yang dihidu.
·
Murid akan memberikan
respons dengan menyebut beberapa nama buah-buahan.
·
Guru meneruskan
soal jawab dengan untuk mengaitkan jawapan muriud dengan tajuk yang hendak
diajar.
|
BBB
·
Bahan maujud
KB
·
Menghubung kait
BCB
·
Memproses maklumat
Pembelajaran Kontekstual
·
Menghubungkait kan
dengan pengalaman
·
dalam kehidupan
|
Petikan “Buah-buahanTempatan Buah Istimewa”
Buah-buahan
tempatan yang terdapat di Malaysia terdiri daripada pelbagai jenis, antaranya
buah durian, manggis, ciku, nangka, cempedak, rambutan...
|
Langkah 1 (15 minit)
Aktiviti
·
Guru membahagikan murid kepada
enam kumpulan.
·
Guru mengedarkan murid petikan
teks “Buah-buahanTempatan
Buah Istimewa”.
·
Guru menyuruh murid membaca senyap
teks.
·
Guru membaca teks terlebih dahulu dengan nada dan
intonasi yang betul.
·
Murid membaca teks secara
bergilir-gilir dengan sebutan dan intonasi yang betul.
|
BBB
·
petikan teks
·
lembaran kerja
·
LCD
·
Laptop
·
Muzik
KB
·
Menjana minda
Teknik
·
Pemerhatian
·
Tunjuk cara
KP
·
Intrapersonal
·
Verbal linguistik
Nilai Murni
·
Bekerjasama
|
Lagu “Buah-buahan Tempatan”
Buah duku dan rambutan
sangat enak dimakan
disukai oleh semua orang
buah nangka dan durian
sangat lazat dijamah
untuk raikan rakan taulan
buah manggis dan pisang
banyak ditanam di kebun
menjadi perhatian pelancong
|
Langkah 2 ( 15 minit)
Aktiviti
· Guru mengedarkan seni kata lagu.
· Murid-murid diminta menyebut dan mengeja perkataan
yang mengandungi imbuhan awalan.
· Murid-murid diminta menyebut dan mengeja perkataan
yang mengandungi imbuhan akhiran.
· Murid-murid membaca lirik lagu secara kelas,
kumpulan dan individu.
· Murid dan guru menyanyikan lagu sambil melakukan gerak
kreatif yang sesuai dengan maksud lagu.
|
BBB
·
Lirik lagu
Pendekatan
·
Induktif
Teknik
·
Nyanyian
·
Penyoalan
KP
·
Intrapersonal
·
Verbal linguistik
Nilai Murni
·
Kebersihan fizikal
dan mental
PAS
·
Bertanggungjawab
Penilaian objektif
·
Pemerhatian
|
Pentaksiran
Menyusun dan
membaca ayat resepi masakan daripada buah-buahan secara berturutan
|
Langkah 3 ( 25 minit)
Aktiviti 1
1. Guru
mempamerkan ayat yang mengandungi langkah membuat kek buah.
2. Murid
diagihkan kepada beberapa kumpulan.
ü Murid dikehendaki menyusun dan membaca langkah
membuat kek buah secara berturutan mengikut kumpulan.
ü Satu set kad perkataan setiap langkah membuat kek
buah diberikan kepada setiap kumpulan.
ü Setiap orang ahli mendapat satu kad perkataan.
ü Murid diminta menampal kad perkataan pada papan
putih setiap langkah dan membacakan ayat tersebut.
ü Pemenang pertama, kedua dan ketiga ditentukan
berdasarkan jumlah markah.
Aktiviti ii
Pengayaan
1. Murid
mengeja dan menyebut perkataan yang
ditunjukkan melalui lembaran kerja.
2. Murid
memadankan perkataan untuk membentuk frasa yang bermakna.
3. Murid
membaca frasa yang telah dibina.
Pemulihan
1.
Murid menyebut suku
kata yang ditunjukkan.
2. Murid
menggabungkan suku kata menjadi perkataan dan mengeja serta menyebut
perkataan tersebut.
|
BBB
·
Gambar kek buah
·
Kad ayat
·
Borang penilaian
KP
·
Verbal Linguistik
·
Intrapersonal
Penilaian objektif
Pemerhatian (berdasarkan lembaran kerja)
|
Kognitif
Rumusan isi
pelajaran
- Membaca dengan intonasi dan sebutan yang betul.
Sosial :
- Pujian atas usaha dan kejayaan.
|
Penutup
5 minit
|
BBB
·
LCD
·
Skrin
·
Lirik lagu
KB
·
Merumus
Nilai
·
Kebersihan
·
Kesyukuran
PAS
·
bertanggungjawab
KP:
·
Verbal linguistik
·
Intrapersonal
|
No comments:
Post a Comment